Maklumat yang diceduk utk peringatan dan panduanku semasa dalam tempoh berpantang ni…seelok2nya kaalu boleh pantang 100 hari lagi elok(yang ni kena menurut perintah cik abe)..lagi lama lagik ok dalam bab2 tertentu:
Pemakanan ialah aspek yang amat penting dalam rawatan pantang bersalin. Ini kerana proses kehamilan telah mengganggu keseimbangan hormon ibu. Mereka mengalami pelbagai bentuk tekanan dan gangguan emosi akibat perubahan fizikal. Apalagi semasa melahirkan anak, tenaga dikerah dengan hebat, urat saraf banyak yang cedera dan terjadi luka di bahagian tertentu.
Mengikut sesetengah petua Melayu, ibu-ibu dalam pantang disyorkan makan nasi berlaukkan ikan masin atau ikan panggang berkunyit dan meminum air mengikut sukatan jari (dua ruas jari untuk sekali minum). Akibat diet cara ini (kurang berzat dan kurang air) ibu-ibu terdedah kepada risiko penyakit buah pinggang dan tekanan darah rendah.
Oleh sebab itulah makan perubatan moden menentang amalan berpantang cara Melayu. Ingin diingatkan, cara pemakanan tersebut bukanlah cara Melayu tradisional yang sejati tetapi merupakan sebahagian cara hidup mereka yang kurang berkemampuan.
Jenis ikan
Ibu dalam pantang dilarang memakan ikan masin atau ikan kering kerana makanan tersebut hanya akan menyebabkan darah nifas berbau busuk, cepat kering serta melemahkan daya ketahanan fizikal dan mental.
Ilmu perbidanan Melayu menggalakkan memakan ikan yang segar, mengelakkan ikan yang berbisa seperti bawal hitam, terubuk, duri, pari, sembilang serta parang kerana takut menyebabkan bisa atau bentan pada pintu rahim.
Selain ikan berbisa, jenis ikan yang dilarang yang menyebabkan kegatalan kulit serta menimbulkan reaksi alahan ialah ikan kembung, tamban, cencaru, atau tongkol dan makanan laut seperti udang, sotong, kerang dan lain-lain.
Mengikut petua Melayu, ikan yang disyorkan dalam pantang bersalin ialah haruan dan yu. Ia dipercayai boleh memulihkan luka-luka dalaman dan luaran. Ikan haruan yang hidup di dalam lumpur mengandungi khasiat mineral yang tinggi bagi menyembuhkan luka. Secara tradisi, ikan yu dipercayai dapat membanyakkan susu ibu dan beberapa kajian saintifik turut mendapati perkara tersebut benar.
Ulam-ulaman
Terdapat pelbagai jenis ulam tempatan yang mudah diperoleh di mana-mana, antaranya serai, lengkuas, daun atau ubi cekur, bunga kantan, kunyit hidup, daun kesum serta halia. Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.
Selain ulam di atas, terdapat ulam berkhasiat yang sesuai dimakan oleh ibu dalam pantang, antaranya:
Daun pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam, daun kaduk, daun sekentut, daun cemumar, daun pudina, daun kari, daun bebuas dan daun ruku.
Jenis sayuran dan buahan
Ibu bersalin dilarang memakan sayur-sayuran menjalar, sejuk serta berangin. Antaranya ialah kangkung, timun, sayur keladi, pucuk ubi, pucuk paku, bayam, sayur atau daun keti (bunga putih), kacang panjang, petola, labu, rebung, kacang botor, jeruk maman, petai, jering serta terung.
Ibu bersalin juga harus mengelakkan minuman bergas, sejuk serta tajam seperti air tebu, cincau, kelapa muda serta buah-buahan seperti nenas, jambu, belimbing, durian belanda, mangga, betik, ciku, langsat, tembikai cina, nangka, cempedak, pisang masak hijau, pisang nangka, pisang embun, pisang udang, ubi kayu, ubi keladi, sengkuang, manggis, macang, kuinin, dan binjai. Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.
Jenis ayam dan burung
Ibu bersalin disyorkan memakan ayam hitam, ayam didik atau ayam selasih yang digaul dengan halia tua, garam kasar dan madu lebah. Ayam ini dikukus dan diambil patinya untuk mengembalikan ketahanan tubuh. Burung puyuh dan merpati juga baik untuk melancarkan aliran darah dan mengatasi masalah sukar tidur pada waktu malam.
Yang diamalkan olehku semasa pantang pulak:
1) Ikan selar bakar,gelama,sup daging atau daging salai ,sup jenahak atau ikan merah serta sayur sawi tanpa tumis pada minggu pertama dan kedua. Ikan kering takde ambik pun…takde zat pun..pantang dulu2 ade la makan. Ubat jamu pun tak berani ambik sebab panas dan baby ada masalah kuning sedikit. Kalau dapat makan ikan haruan dibuat sup ka,bakar ka lagi elok utk luka jahitan. Teringat kat Hospital Kubang Kerian masa bersalin anak sulong dulu2..siap ada orang jual anak ikan haruan utk telan hidup2..kalau lalu dek anak tekak la dan nak cepat baik la kan.
2) Masuk minggu ke-2 terakhir baru beranikan makan ayam,ikan bawal,ikan tongkol setelah jahitan dah baik. Sayur tetap hari2 jumpa cik sawi ja…uhuhu. Takde choice…takpa ler sedap jugak…mak mertua yg masakkan. Karipap pun boleh makan…ada inti kentang..ayam ka daging ka..kira ok ler. Jamu ambik sebiji sekali makan.
3) Masuk minggu ke-3 dah boleh makan seafood…sebab jahitan dah ok…cuma takut gatal2 kalau makan awal sangat. Semalam makan la sotong barang sedikit.
4) Buah-buahan dan jenis sayur lain kira memang kena pantang lagi dan agak lama..kebanyakannya sejuk..boleh melihat orang makan ler…sedapnya tgk anak2 dan sang suami makan tembikai merah2 gitu..sabor jelah byk2!
Semalam mak mertua pun dah balik SP…tak dapek nak bermanja dan bersenang2 lagi…kena pandai2 masuk dapur..masak sendiri..tapis2 benda yang boleh kumakan.
*Cuma pesan mak mertua jangan sesekali cuba nak makan pari ka,terubuk ka atau teringin gatai tangan nak ambik/makan pisang…bahaya dan berbisa….teringat pernah termakan pisang masa berpantang anak kedua…terus demam…berbisa sangat!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan