Aniversary

Daisypath Anniversary tickers

Menanti kelahiran cahaya mata kami

Lilypie - Personal pictureLilypie Pregnancy tickers

SURAH AL-MULK

Isnin, 19 April 2010

Khasiat manjakani



My whole look of marble and berpuru (like toad skin .. he he). To women who are married and the new birth, the parents often provide seed manjakani time in confinement. If for the food, my total would be boiled and skin removed. Content will be in tablet Human-Human and eat with rice.

If you eat cam tu je, it seems that many eyes will be round for bitter!. Do I put in a little rice and swallow if you want to secure: 0

It's also the way in which eating the fruit and put in telan.Pun okay jugak not affected because the throat when swallowing.

Manjakani fruit was also good in women's intimate cleansing wash. If you want a real, after washing boiled intimately with the stock (if the water tu dah la ye warm). Good to avoid infection. At the same time narrow the vagina for women.

Similarly, if these were Talaud .. grit one pot and take a little closer to the sweep in the intimate. Parents said it cemented the vagina and is the easiest way without having to buy a cream or lotion.

Now my intimacy of products and health drinks based on fruit manjakani women. Can be said of all the internal health of a woman drinks contain high nutritional manjakani for. One of them is the Angel of health drinks that I promote on the website petuabahagia.com.

Understand-understand ajelah many female tissues are damaged as a result of childbirth. There will also be able to treat the disease manjakani white, wounds after delivery and helps to prevent cancer (the disease women fear the most at).

In the often difficult problem of waste water is also very good because manjakani contains high fiber.

In women who are married and busy work day, you are encouraged to take the women's inner health drink containing manjakani. Not only does it help provide energy, but also help us in intimate relationships with partners.

Wow long post today .. my morning time I close it and I want to find the income tax form last year because not submit again ni .. I really do not like to fill most ni ;)

Konflik rumahtangga….suami tidak membantu









Beberapa hari lepas saya ada baca buku cakar harimau yang di tulis oleh ustazah Nor Bahyah tu.Saja la bacakan tambah-tambah ilmu pengetahuan.

Ada satu bab yang menarik pasal bab bantu-membantu ni di kalangan pasangan yang telah berumahtangga.

Secara ringkasnya, salah satu konflik rumahtangga yang sering berlaku dari pihak suami.Mana-mana suami yang membantu tu kira terkecualilah..:0

Selalunya wanita atau isteri bekerja 24 jam sehari. Mula saja bangun pagi,siapkan semua perkara yang perlu di lakukan seperti menyediakan makanan untuk anak, membasuh baju, memasak, mengemas rumah.Bagi yang berkerja kelam kabut pulak bersiap takut terlewat.

Habis kerja kelam kabut lagi sekali dan petang ambil anak pula dari sekolah atau dari nursery. Selalunya si suami kesayangan akan bersandar di kerusi sambil baca newspaper.Tak semua tapi ramai..Lelaki jangan marah..ini kenyataan.

Mungkin ini terjadi di sebabkan asuhan dan didikan dari kecil…biasalah masyarakat melayu dah di biasakan sejak kecik macam tu. Tapi di zaman sekarang di mana isteri bekerja ringan-ringankan lah tulang. Bukan la susah sangat pun sebab sekarang ni zaman moden. Apa yang tak ada?

Nak basuh kain mesin ada, masak nasi rice cooker ada, cuci lantai pun bukan macam zaman oshin dulu..( ingat cerita jepun masa dulu-dulu ). Jika isteri telah bersusah payah berkerja untuk menambah pendapatan keluarga, maka ringan-ringankanlah tangan dan kaki untuk menolo

Petua rumahtangga bahagia

dari Ustazah Nor Bahyah….Berselisih faham, siapa kena mintak maaf dulu

Pagi tadi sewaktu membaca akhbar Utusan Malaysia, saya terbaca berita pemergian Allahyarham Zubir Ali yang saya minati. Lagu beliau, Penantian yang sangat popular suatu waktu dahulu sangat saya gemari. Berita tersebut menyebabkan saya rasa sebak. Semuga roh beliau di cucuri rahmat.Alfatihah..

Bila teringat lagu penantian tu, saya ingin pula mengulas mengenai sikap pasangan suami isteri yang enggan mengalah selepas berselisih faham. Ramai yang menunggu biar pasangan mereka yang mintak maaf dulu dan mereka menanti..menanti dan menanti…..Macam lagu penantian juga :)

Menurut Ustazah Bahyah dalam buku beliau yang saya baca, apabila kita berselisih faham jangan tunggu pasangan kita memohon maaf. Isteri jangan tunggu suami minta maaf, begitu juga tak semestinya isteri yang kena minta maaf dulu.

Cara paling baik ialah, tak kira siap pun yang bersalah dalam hal tersebut, katakan saja pada pasangan anda dengan lembut bahawa anda ingin minta maaf jika anda yang melakukan kesalahan tersebut.

Dengan cara begini, pasangan anda juga akan cepat tersentuh dan lembut hati. Malah dalam keadaan begini, beliau juga selalunya akan tersedar jika bahawa dia yang bersalah sebenarnya hatinya tidak lagi sekeras masa berbalah tadi.

Jadi jangan tunggu lama-lama dan ikuti saranan ustazah Bahyah ni ya setiap kali kita ni naik angin ;)

7 P yang mesti ada jika ingin di cintai suami


Dah lama saya nak tulis pasal 7 p ni tapi selalu saja tersangkut..7 P ni merupakan petua rumahtangga bahagia yang amat di sarankan pada kesemua wanita yang bergelar isteri.

Jadi hari ni saya nak tulis terus sebelum tersangkut lagi.. Petua 7 P ni saya ambil dari ulasan yang di buat oleh Ustazah Nor Bahyah.

Katanya jika nak diri kita di sayangi suami atau menjadi isteri yang baik, kita mesti ada 7 P berikut :

1.Penyeri

2.Pelengkap

3.Penghibur

4.Pendamai

5.Penasihat

6.Pembantu setia

7.Pengasih dan penyayang

Apa maknanya tu? Maksudnya sebagai seorang isteri kita mestilah menjaga kecantikan diri, mengemas rumah terutama bilik tidur supaya sentiasa kelihatan berseri.

Kita juga mesti setia menemani suami, tidak membantah dan tidak menjatuhkan air muka suami kita. Jadilah pasangan yang sentiasa menemani suami ketika senang dan susah.

3 Petua rumahtangga buat suami lekat di rumah


Saya sedang baca majalah mingguan wanita dan ada artikel menarik tentang cara untuk buat suami lekat di rumah.Petua ni untuk yang dah berumahtangga aje ye.

Elok saya kongsi kat sini. Mana tau anda boleh dapat manafaat dari artikel tu. Saya ringkaskan saja 3 petua rumahtangga tu ye :

  • Deria penciuman . Untuk meredakan stress suami yang telah penat bekerja, eloklah anda mandi supaya kelihatan segar dan ceria. Kemas bilik tidur dengan rapi kerana suami anda akan rasa tenang dengan bau wangi-wangian dan bilik tidur yang kemas tersusun. Kalau deria bau nya tercium bau kurang enak, mesti dia nak cepat-cepat keluar betul tak? :)

  • Deria penglihatan. Apabila isteri tak suka berhias, ke mana pulak suami akan memandang? Ke tempat lain la kan? Jadi kemas-kemaskan diri anda supaya pada penglihatannya anda sentiasa menyedapkan matanya memandang. Jangan asyik pakai baju kelawar atau tshirt dengan kain batik aje.

  • Deria rasa. Kalau kurang pandai memasak, ambik buku resepi dan belajar supaya anda dapat memasak lauk yang sedap. Janagna pulak ambik short cut, beli kat kedai jela..excuse kalau dah tak sempat sangat ..tapi kalau lauk mengejut, main campak-campak aje pun sedap juga.

Ha itu saja post saya hari ini..Nak ambik anak dari tuition sekejap..tak cukup masa dah ni.

Khasiat daun mengkudu sewaktu pantang bersalin


Ni rupa pokok mengkudu ya kalau ada yang tak tau rupa bentuk pokok ni ye..

Nasib baiklah pokok mengkudu dan beberapa pokok lain masih ada. Saya memang suka dengan pokok mengkudu kat rumah saya ni.Kadang-kadang ada orang yang datang minta daunnya untuk di buat ubat.Ye lah mana nak cari pokok ni kat dalam bandar ye..

Apa kata kita kenal-kenal sikit apa khasiat pokok mengkudu ni hari ini ya :

  • Pucuk daunnya elok di buat ulam untuk mencuci darah ( tak rasa pahit pun )
  • Daun yang segar elok di buat air mandian. Selalunya daun mengkudu akan di rebus dengan daun serai wangi, daun inai, sintok untuk di gunakan oleh ibu yang baru bersalin.
  • Daunnya juga elok untuk membalut batu tungku yang di gunakan untuk bertuam.Bertungku selepas bersalin memang elok untuk mengecutkan peranakan sambil memecahkan darah beku dan darah kotor supaya keluar.
  • Buah mengkudu juga boleh di buat jus untuk mengurangkan tekanan darah tinggi.Hanya ambil buahnya dan di kisar dengan air.

Kata orang tua, kalau kita selalu amalkan makan pucuk mengkudu lambat nampak tua.Memang eloklah kalau kita amalkan makan pucuk mengkudu untuk di buat ulam .Bukan saja selepas bersalin, waktu bila-bila mengadap hidangan.

Jadi pada sesiapa yang dekat dengan rumah saya, kalau nak guna waktu dalam pantang…datanglah ya.Free je..he he.

Tips mengatasi masalah keguguran


Salam ceria…saya memang tengah ceria..sambil ketuk ketuk jari kat laptop ni saya buka youtube. Nak tau apa yang saya tengok..cerita bollywood ..wa wa wa..demam bollywood la pulak minggu ni..Agaknya sebab nak sambut deepavali kot :)

Barulah terasa ceria sambil buat kerja tonton cerita bollywood shahrukh khan, amir khan yang best best tu! Tu la kalau saya dah lama tak tengok cerita hindustan ni memang jadi jadi macam tu. Lepas tu pulak sambil dengar lagu cerita yang saya ingat masa kecik-kecik dulu.

Nak di jadikan cerita masa saya tinggal dengan sepupu saya dulu, pembantu rumah sepupu saya ni gila hindustan. Fuh ! Semua cerita dia ada..tanyalah zeenat aman la, rishi kaapoor..cerita bobby la..semua dia boleh jawab.

Tu la sebab saya pun tau cerita masa saya kecik-kecik dulu. Dah besar zaman shahrukh khan pulak.Dah lama tak menari ni.Nak cergaskan badan kejap.Ooops orang mengandung jangan terlampau cergas ye :)

Saya tak pe.Bukan apa takut jadi apa-apa kandungan tu nanti. Itulah tajuk post saya hari ni. Baiklah kalau kita masih lagi di peringkat awal jagalh diri kita dengan baik. Antaranya :

  • Elakkan mengangkat benda-benda berat dan besar.
  • Elakkan makan benda-benda yang dalam kategori panas dan tajam seperti nenas, air tebu, durian. Jika tahap kesihatan kita kurang mememuaskan di khuatiri kandungan boleh gugur.
  • Kurangkan senaman yang agak berat seperti berjoging yang memerlukan anda berlari dan menggunakan sepenuh tenaga.
  • Elakkan minuman bergas
  • Pakai pakaian yang bersesuaian dengan tahap kandungan kita.
  • Jangan memanjat atau melakukan pekerjaan berat.

Kalau nak di ikutkan banyak perkara yang tak boleh di lakukan denagn sewenang-wenangnya. Bukanlah semua tak boleh. JIka kita masih di peringkat awal kandungan masih terlalu ‘ fragile’.Kalau kaki terpelecok dan terjatuh, ada sesetangah orang boleh keguguran.

Ini mungkin kerana rahim mereka sendiri dalam keadaan lemah. Cuba lebih berhati-hati jika anda sedang mengharapkan kehadiran cahaya mata.

Insyaaalah pada post yang akan datang saya akan cuba menulis lagi itentang isu-isu berkenaan keguguran.

Pendek aje post hari ni.Saya nak bukak jap cerita ‘pardes’ ni..Alangkah indahnya kalau hari-hari rasa seronok macam ni :)

pelik tapi benar

Kisah Nyata ! Zahra Aboutalib Mengandung Bayi Selama 46 Tahun dan Menjadi Batu

Mengandung Bayi Selama 46 Tahun Aneh tapi nyata



Pada tahun 1955 di sebuah desa kecil di luar Casablanca, 26 tahun Zahra Aboutalib hamil dengan anak pertamanya. dan sudah merasakan akan melahirkan, setelah 2hari kesakitan akhirnya ia dilarikan ke rumah sakit setempat. Dokter memberitahu bahwa ia akan membutuhkan operasi caesar. Di bangsal Zahra melihat seorang wanita ketika melalui proses melahirkan. Ia melarikan diri dari rumah sakit karena takut dia akan menemui nasib yang sama jika ia tetap di rumah sakit.




Pada hari-hari berikutnya, Zahra terus menderita sakit dengan bayi masih didalam rahimnya. Setelah beberapa hari rasa sakit berhenti dan bayi berhenti bergerak.

Dalam budaya Maroko, diyakini bahwa seorang bayi dapat tidur di dalam ibu untuk melindungi kehormatan. Zahra percaya mitos ini dan meletakkan kehamilan dari pikirannya. akhirnya dia mengadopsi tiga anak dan berharap bisa menjadi nenek.

Bertahun-tahun kemudian, di usia 75 tahun rasa sakit itu tiba-tiba kembali . lalu putra adpsinya membawanya ke seorang spesialis. Untuk ini mereka harus melakukan perjalanan ke Rabat di mana mereka akan bertemu Profesor Taibi Ouazzani. Ia menduga perut buncit itu disebabkan oleh tumor ovarium dan memeriksanya dengan suara ultra-scan. Hal ini menunjukkan massa yang besar bahwa ia tidak bisa mengidentifikasi.

Zahra dirujuk ke dokter spesialis radiografi untuk pendapat kedua. Dia bisa melihat itu adalah struktur calcified dari beberapa macam, tidak lama kemudian scan MRI mengungkapkan bahwa bayi Zahra telah mengandung 46 tahun sebelumnya.

Zahra mengalami kehamilan ektopik di mana telur telah tertanam dalam tabung tuba. Janin yang berkembang, meledak keluar dari tabung tuba dan terus berkembang dalam rongga perut. Berhasil bertahan dengan melampirkan itu plasenta ke organ-organ vital di sekeliling perutnya.

Profesor Ouazzania dihadapkan dengan keputusan yang sulit ketika memutuskan apakah akan aman untuk mencoba dan menghilangkan janin dengan berat 7lb dan panjang 42cm itu.

bayi yang jadi batu

operasi tetap dilakukan dan ditemukan bahwa janin telah calcified dan menjadi keras, benjolan padat. Saat itu, pada dasarnya,fakta tentang bayi jadi batu karna telah menyatu dengan dinding perut dan organ-organ vital.

Setelah hampir 4 jam para dokter bedah berhasil mengeluarkan janin dari calcified Zahra dan operasi dipuji sukses.

bagian dalam organ bayi

Dalam kehamilan ektopik, jika mati janin terlalu besar untuk dapat kembali diserap oleh tubuh ibu itu menjadi benda asing ke sistem kekebalan tubuh ibu. Untuk melindungi diri dari kemungkinan infeksi tubuh ibu akan membungkus janin dalam calciferous substansi sebagai jaringan mati dan dehidrasi.
Ketika membangun dinding calciferous, janin secara bertahap menjadi mumi atau batu lithopedion bayi.


Read more: http://www.dalimunthe.com/2010/04/kisah-nyata-zahra-aboutalib-mengandung.html#ixzz0lc82u1fY

suami yg patut di taati isteri

dr sources:

Some people ask, why He did not specify clearly the characteristics that men should be selected by the prospective spouses. Hadith explicitly mentions only the characteristics of women who often sought by men of a religion other than three more if necessary.

If men are given guidance to choose a good woman, why not have a guide for women to find husbands. They said if there is guidance sure she did not choose her husband made a mistake in the future.

It is obviously He did not mention that usually only men seeking women. But if real women really want to find prospective husbands, they can go as Khadijah choose her husband, the Prophet.

In the early stages of Khadijah and sent spies to look more closely personal. Intelligence that would just make a correct report of what it dirisikkan. As a result he was able to marry Muhammad and it appears that the best option.
Among the features that can be detected in Muhammad himself at that time were:

1. Honest and not take advantage of
2. Trust with the task
3. Shy with women
4. Religion and the fear of God
5. Can be a leader.

Believe me if he has these features, and are viewed favorably by his wife, but mutual respect to any time even in old age. Husband in sin shall not be good people, let alone with God.

However, the husband has a feature on women who must also find religion to create a happy, peaceful home. The combination is said to be compatible or kufu.

The question now, wujudkah men who have features on at this time? Such men can be found at the roadside, in gardens, on the market and the like? Only women who will not meet his bride at the places and the man who would not meet the above characteristics.

This is the reality that occurred on this day, couples who marry in that situation, Happy at first, but problematic in the middle road. In fact, several cases were found, the couple did not know or do not want to perform prayer.

It is evident here, as well as men to find wives who believe in religious and other beauty, dignity and pure good, women should choose to be good husbands based on the features above. For that, the woman should have the intelligence, as done by Khadijah.

When husband and wife are in accordance with the above features they need to maintain that position until the end of life. Besides the husband and wife can maintain that happiness is achieved by the following hadith based on:

Ahmad, an-Nasaie and al-Hakim narrated from Abu Hurairah that the Prophet said, meaning: "The best of women is a pleasant man when he saw it, the obey him when he told him and he did not violate her with something menyukakannya itself and its property "(Hadith narrated by Muslim).

She is good in accordance with the above hadith is he must be prepared to exhibit the best performance for her husband while in the house. That is, when her husband returned home his wife greeted by friendly smiles. He provides drinking water for thirsty potential husband. Husband in that situation would be happy even though there may be a problem before. Problems can incur heavy loss when treated as such.

The wife continued to obedience to the husband in all circumstances, especially when asked by her husband. She would not object to the requirement as long as the husband who asked not violate the tenets.

Even so, what's important in this regard was the wife does not make something that is not liked by the husband. So, all of which shall be his wife, he will ask for blessing and her eyes first.

Three basic points should be taken care of by the husband and wife in the face of either the husband to meet the above characteristics or not. Perhaps the problem does not arise when dealing with a good husband, but a big challenge when faced with her husband instead. But if the husband and wife to discipline, that's a great success buatnya.

For example, the husband forbids his wife pray or cover your shame, he could argue both ways. He will draw attention to prayer and stay close to the ground of God's commandments. In later years, the husband will understand and she will also perform prayers in istiqamah after that.

So, for those who got married is proposed to list what they liked each other by the husband and wife, also what is not liked both. With this they will be looking carefully so as not to do things that are not preferred partner.

jenis-jenis wanita



“Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang Syadaqah.”



Wanita ANANAH:banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.


Wanita MANANAH:suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan, “Aku membuat itu keranamu”.


Wanita HANANAH: menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.


Wanita HADAQAH: melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.


Wanita BARAQAH: ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagianya.


Wanita SYADAQAH: banyak cakap tidak menentu lagi bising.
Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli

5 Petua Untuk Anda Dapat Anak?

Kebelakangan ini, kes pembuangan bayi semakin menjadi-jadi semula. Tiba-tiba saja fenomena ini kembali meledak dan mewarnai dada akhbar. Dalam masa yang sama, masih ramai lagi pasangan yang inginkan zuriat tapi masih belum dikurniakan anak. Mungkin belum rezeki mereka agaknya.

bayi comel

Bayi comel



Atas sebab itulah, saya ingin berkongsi 5 petua yang boleh dibuat bagi merealisasikan impian anda untuk dapat anak. Iaitu;


1. Berdoalah kepada Tuhan agar anda dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah sebelum memulakan persetubuhan.

2. Mandi dan solat terlebih dahulu sebelum melakukan persetubuhan.

3. Rancanglah masa terbaik untuk melakukan persetubuhan. Sebaik-baiknya dilakukan pada ketika waktu subur isteri.

4. Lakukan persetubuhan sebanyak 3 hingga 4 kali seminggu.

5. Bagi pihak isteri, banyakkanlah memakan taugeh, daging dan ikan laut.


Begitulah serba ringkas cara atau usaha yang boleh dilakukan oleh pasangan yang inginkan anak. Mudah-mudahan, doa dan usaha anda diperkenankan oleh-Nya.


Selamat Mencuba!

Isnin, 12 April 2010

hari konvokesyen

4 perkara yg tersirat



sumber dr blog~~~
http://resepirahsiaku.blogspot.com/




4 alamat orang cerdik
1. Berani menempuh bahaya
2. Pandai bermanis muka dengan musuh
3. Pandai melihat kesempatan
4. Dapat menimbang pertimbangan orang lain

4 alamat orang beriman
1. Meninggalkan maki
2. Menjauhi menyakiti hati orang
3. Lekas memberi ampun
4. Lama baru menjatuhkan hukuman

4 tanda orang berakal
1. Cinta pada ilmu
2. Tidak berubah muka menerima umpat dan puji
3. Bagus jawabnya
4. Banyak benarnya

4 alamat orang rendah
1. Membuka rahsia
2. Pendendam
3. Penggunjing
4. Memburukkan kawan

4 yang menimbulkan cinta
1. Muka jernih
2. Sudi menolong
3. Sudi menghindarkan selisih
4. Menjauhi munafik

4 soal yang membawa keuntungan hidup
1. Benar perbicaraannya
2. Malu melakukan pekerjaan yang tidak baik
3. Baik budinya
4. Suka berterima kasih

4 sempurna dengan 4
1. Ilmu dengan larangan
2. Agama dengan taqwa
3. Amal dengan niat
4. Kemuliaan dengan kelebihan

4 mesti dijaga
1. Teguh menjaga kehormatan
2. Redha menerima sedikit
3. Berbuat kebaikan setiap hari
4. Memelihara lidah

4 macam pencarian
1. Pertama akal, ialah orang yang hidup dengan bertani
2. Pertengahan akal, orang yang hidup berdagang
3. Penghabisan akal, orang yang hidup membunuh
4. Kehilangan akal, mencari dengan tidak halal

"KEJARLAH 5 SEBELUM TIBA 5"
* WAKTU KAYA SEBELUM MISKIN,
* WAKTU SENANG SEBELUM SIBUK,
* WAKTU SIHAT SEBELUM SAKIT,
* WAKTU MUDA SEBELUM TUA DAN
* WAKTU HIDUP SEBELUM MATI"

video